Inner Peace: Minimalist Holiday Home

The living room opens out onto the courtyard, swimming pool and garden to the left; through the doorway and interior window is the kitchen/dining room, which is situated within what used to be an adjunct to the main house. An inviting built-in couch runs the entire length of the rear wall.


In a quiet village on the eastern side of Mallorca, Danish architect Claus Bjarrum has fashioned a tranquil, minimalist holiday home that is the perfect place to unwind.

Claus Bjarrum finds comfort in quoting the famous “Four Quartets” from English modernist poet T.S. Eliot, “At the still point of the turning world… there the dance is.” His words are a wonderful description of, among other things, the revitalizing experience of “finding one’s center” by taking time away from a modern world that so many people find stressful.

For fortunate homeowners Claus and Kirsten Bjarrum, the antidote to the ever-busy, everyday reality is a tranquil holiday home situated in one of the quietest parts of Mallorca, the small village of Alqueria Blanca on the eastern side of the island. Located in a predominantly agricultural area, the village is not far from the sea – though not at the coast – and its atmosphere is rural. Here, the pace of day-to-day life is still governed by old-fashioned rhythms and rituals.

The Bjarrums’ house is a boxy, traditional sandstone structure, built up the pavement on the front street. It had stood open and untended for five years before the couple bought it in 2011, and their renovation of the house, which originally consisted of dwelling spaces on one side with stabling and storage directly alongside them, took 10 months.

An architect who has worked on both private and public buildings in his native Denmark, Claus describes the renovation as a process of “opening, simplifying and finding a contemporary take on the vernacular.” When he talks about the process of overseeing the work, Claus emphasizes the high levels of skill – as well as the many insights and depth of traditional knowledge – that Mallorcan builders and craftspeople have.

He says he would ask those working on an aspect of the project how they would do this or how they would usually solve a certain problem. The craftsperson would explain, and usually Clause would immediately respond, “Yes, that sounds good, let’s do it like that.” This was a huge boon to the speed and efficiency with which the renovation was completed.

“The entrance hall in Mallorcan homes is always an open, welcoming space,” explains Claus, “and it always has a staircase in it.” Here, he has removed the ceiling that originally existed to make it double-volume, forcing visitors’ eyes immediately up to the old stone archway at the top of the building, and to the lofty, vaulted ceiling, which like the rest of the interior is painted white.

Instantly catching the eye, the floors are made from poured cement in a soft, creamy color, and are used throughout the entire interior. Cool, smooth and very welcoming, they were created using a traditional technique for Mallorcan flooring, in which poured cement is mixed with a little of the reddish local sand to give it a unique color. They did 13 samples before finding the perfect shade.

The ground floor – previously broken up into a series of small rooms – is now an equally uncluttered space in which the entrance hall and living area flow smoothly through into the kitchen/ dining room. The section of the building in which this room is situated was originally the stables. It’s now both simple and elegant. A long, fairly narrow room, it features a cast concrete countertop that runs all the way along one side of it. The extended countertop functions to elongate the space still further. The cupboards below the countertop are fronted by slatted wooden doors, which echo the exterior shutters in form. The slats eliminate the need for cupboard door handles, and make the unit appear to “float.”

The other surfaces are all also tactile and sculptural. Some parts of the walls are clad in plaster and painted a refreshingly pure white, while in other areas the traditional sandstone has been left unplastered, exposing the contrasting rough-hewn structure.

Then there are the ceilings. The ground-floor rooms feature typical Mallorcan exposed wooden ceiling beams, placed parallel to one another in neat rows. On the first floor are several beautiful vaulted ceilings, created using a traditional Mallorcan technique that was demonstrated to Claus during the renovation. “You take concrete beams and lay them over the area to be covered with the ceiling,” he explains. “Then you place glazed ceramic vaulted pieces across the spaces and plaster them into place from above, using a plaster that expands slightly as it dries. This creates a perfect seal and results in a ceiling that is both very attractive and budget-friendly.”

One of the reasons why the first floor has these lovely new-old ceilings is because, although this floor did already exist when the Bjarrums bought the house, it was more like an attic or storage area rather than a level of living space. The roof and its beams were also in poor condition. Therefore, they were removed, and the roof was raised to create a “real” first floor with new vaulted ceilings.

These ceilings – found in the two bedrooms and a bathroom – have been mostly painted white, with one section left with the original glazed ceramic finish to add visual interest and reveal the process of their making. The material needed to add height to the stone walls did not have to travel far; they used the sandstone excavated to create the swimming pool in the courtyard garden.

The roof terrace affords a sweeping view of the outskirts of Alqueria Blanca and the surrounding countryside down to the nearby Mediterranean, and it’s the ideal place to while away a warm summer evening. Its plain wicker furnishings are echoed in the almost monastic simplicity of the bedrooms and pared-back bathrooms.

In the bedrooms, furnishings are kept to an absolute minimum. A plain white wardrobe in each room hides clutter, floating shelves on each side of the beds serve as bedside “pedestals,” and slender standing lamps provide illumination for reading. The bathrooms are even simpler. In each, a frosted glass panel encloses the shower area, and there is also a wall-mounted basin and concealed-cistern toilet. Plain mirror panels, stainless-steel mixer taps and a Mallorcan basket or two complete the minimalist picture.

The house’s exterior shutters were designed by Claus and are perhaps its most obviously contemporary element. The slats are carefully designed so that the doors provide maximum shade and protection when the sun is high in the sky; when the sun is lower, sunlight enters through them, helping to warm the interior spaces.

The main living space opens onto the garden behind the house via traditional wood and glass doors, with a built-in couch stretching along the length of the opposite wall of this space and a white String storage unit hugging another wall. The decor is a useful demonstration of how well traditional furniture and crafts work in conjunction with pared-back modern pieces. For example, the wood and metal desks designed by Claus perfectly complement the traditional wooden Mallorcan chairs.

Outdoor living is centered on a rectangular salt-water swimming pool with a raised surrounding wall and a blue mosaic interior. The water-wise garden that surrounds it – which now includes the small adjoining plot of land that the Bjarrums purchased last year – features a veritable mini-forest of lavender, as well as the large lemon tree that gives this beautiful, peaceful house its equally lovely name, Ca’n Limon.

Photography Courtesy of Greg Cox.

Like what you see? Get it first with a subscription to ASPIRE DESIGN AND HOME magazine.

Facebook Comments
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.